Högsta lottovinsten hittills i Sverige gick till Norrköping

Lotterier

Den 20 april 2013 kammade någon i Norrköping hem den högsta lottovinsten i svensk historia. Vinsten uppgick till otroliga 237 697 528 kronor, ett rekord som ännu inte blivit slaget. Vinnaren hade satsat 100 kronor, vilket gav en rejäl avkastning på insatsen. Dock hade inte lottospelaren något spelkort, så det tog ett tag innan personen blev identifierad. Det är lite vågat att spela lotto utan spelkort. Med spelkort får du alltid vinsten men om du bara har ett kvitto och sedan tappar bort det är vinsten förlorad för alltid. Efter att ha haft spelkvittot i en kökslåda i två dagar gick vinnaren till banken och la kvittot i bankfacket.

Det var Skarphagens Spel och Tobak i Norrköping som hade sålt vinstraden. Detta gjorde att många sökte sig dit för att själva kanske få vara med och vinna en riktig högvinst. Trots att sannolikheten att samma försäljningsställe skulle sälja ytterligare en mångmiljonvinst var mycket liten vallfärdade människor dit i hopp om ett liv i lyx. Vinnaren, en man i 50-årsåldern, är inte intresserad av ett liv i lyx utan tänker fortsätta sitt vanliga “svenssonliv” och önskar förbli anonym. En fotbollsresa tänker han dock unna sig och han funderar även på att gå ner i arbetstid. Välgörenhet och sponsring av sitt favoritlag IFK Norrköping är andra saker han vill använda sin vinst till.

Lyckoraden

Lottoraden bestod av följande siffror 3, 7 12, 25, 26, 29 och 32. Joker bestod av siffrorna 4, 0, 8, 0, 3, 8 och 5. Vinsten bestod, förutom av sju rätt på lotto, även av två rätt på Joker. Det var inte vinnaren själv som tog ut vinstraden, utan han köpte en Hux Flux-kupong. Den bestod av 15 rader samt Joker och hade inhandlats för 100 kronor. Den näst högsta lottovinsten i Sverige nådde 214 595 981 kronor och vanns den 27 mars 2010 av en man i 50-årsåldern i Helsingborg. Den tredje högsta lottovinsten bestod av 208 358 976 kronor och vanns den 2 maj 2018 av en kvinna i 60-årsåldern från Partille.

Pengarna slut efter fem år

Det är inte bara en dans på rosor att vinna storkovan. Många som har blivit miljonärer på spel har ofta förlorat hela vinsten redan efter fem år. Har man inte haft tillgång till mycket pengar förr kan det vara svårt att hålla i dem. Ofta vill många vänner, bekanta och släktingar vara med och dela på kakan och det är inte alltid lätt att sätta gränser. Det är även lätt att glömma bort att ha en plan och spara undan pengar, kanske investera dem för framtida bruk. Därför är det viktigt att lyssna till råd och tips. Det kan vara den avgörande faktorn för att du ska ha kvar pengar eller vara utblottad efter fem år.

Resa till Gotland

En bonus för miljonvinnarna är att de får resa till Svenska Spels huvudkontor i Visby. Där får de bland annat ta emot vinstpengarna och en guldpenna. De blir bjudna på lunch och en rundvandring på huvudkontoret. Svenska Spel erbjuder även hjälp av olika experter. Det är inte helt lätt att navigera sig i den ekonomiska och juridiska djungel som det innebär att vara mångmiljonär. Då är bra med alla råd och all hjälp man kan få. Det kan vara svårt att veta om man ska ha alla pengarna på kontot eller om man ska investera i aktier eller något annat. Med rätt vägledning kan man förvalta pengarna på rätt sätt och samtidigt leva gott resten av livet.

Olika sätt att spela på

Att man inte behöver satsa stora summor för att ta hem högsta vinsten är en av anledningarna till att så många spelar på lotto. Ditt liv kan förändras på en sekund och helt plötsligt är du ekonomiskt oberoende. Mannen i Norrköping gick slumpmässigt in i en spelbutik och köpte en Hux Flux-rad för 100 kronor. Mannen i Helsingborg satsade 70 kronor på Lotto och Joker. Han hade spelat på samma rader i sex-sju år. Kvinnan i Partille hade en prenumeration på två lottorader samt Joker. Det är bara att välja om du vill välja ut siffrorna själv eller om du hellre vill att de ska vara slumpartade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *