SuperEnalotto

Lotterier

SuperEnalotto är Italiens största lottospel, ett spel som är känt även i andra delar av Europa. Grunden är samma som i andra lottospel. En av anledningarna till att just det här blivit så känt kan vara att de var bland de första att flytta ut spelandet på nätet, och man kan spela det både i den italienska arrangörens regi och hos vissa andra spelarrangörer. Med tiden när spelandet på nätet har utvecklats har också möjligheterna till hur man kan vara med i det här spelet utvecklats och nu kan man delta också via fler traditionella online casino, vilket kanske ligger närmast till hands. Lotteriet har funnits i Italien sen december 1997. Det skapades då som en utveckling av ett tidigare lotteri som funnits i Italien sen 1950-talet.

Det finns en annan anledning till att just detta lottospel blivit så känt och spridit sig över Europa. Det har nämligen en jackpott utan tak och har flera gånger betalat ut rekordstora vinster. Som minst är jackpotten på motsvarande cirka 10 miljoner kronor, men det är inte ovanligt att man kan bli miljardär om man lyckas vinna jackpotten. Sammanlagt har SuperEnalotto betalat ut 20 miljarder euro i vinst sen det började 1997. Det är inte helt lätt att vinna, men många vill såklart vara med om att ha en chans att kamma hem en riktigt stor jackpott. Vem skulle inte vilja bli miljardär över en natt? Dragningarna sker tisdagar, torsdagar och lördagar klockan 20.00 och man måste lämna in sina rader senast 18.30 för att vara med.

Hur går spelet till?

Två saker är speciella med det här lotteriet. Dels är det 90 nummer, lite fler än det brukar vara. Dels är det dragning 3 gånger i veckan. För att vara med och spela ska du välja ut 6 nummer du vill spela på, det kallas för en spelrad. Du kan spela på en eller flera rader och antingen slumpa fram dem eller välja ut dem själv. En rad kostar 2 euro. Du måste lämna in dina rader innan 18.30 den dag en dragning sker och ange om du vill vara med i en enstaka dragning, hela veckans dragningar eller en längre period. När dragningen sker ser du vilka nummer som dras och om dina nummer finns med där. Är tillräckligt många av dina nummer med så vinner du.

Jackpotten

SuperEnalotto har dragning tre gånger i veckan, och det gör att jackpotten växer snabbare än i många andra lotterier, eftersom de bara brukar ha dragning en eller två gånger på en vecka. För varje gång det sker en dragning och ingen vinner jackpotten växer den sig större, därför blir jackpotten snabbare större om det är fler dragningar. SuperEnalottos jackpott börjar på motsvarande cirka 10 miljoner kronor och har inget tak. Den kan bli hur stor som helst, förutsatt att ingen vinner den. När någon vunnit börjar den om på sina 10 miljoner kronor igen. Den största jackpott som någon hitintills vunnit är på motsvarande 1,7 miljarder kronor. Den vinsten skedde år 2010. Det är en fantastiskt hög summa, men det finns inget som säger att jackpotten inte kan bli ännu större än så.

Odds och vinstplan

För att vinna jackpotten behöver du få 6 rätt. Chansen att du ska få det är 1 på 622 614 630 spelade rader. Näst högsta vinstnivån är 5 rätt + ett jolly-nummer. Det är chansen att du ska vinna 1 på 103 769 105 spelade rader och den vinst du kan få är 20 % av potten. I nästa nivå kan du vinna 15 % av potten. Då krävs 5 rätt men inget jolly-nummer. Chansen att du ska vinna är då 1 på 1 250 230 spelade rader. För 4 rätt är chansen för vinst 1 på 11 907 spelade rader och vinsten är 15 % av potten. För 3 rätt är chansen att du ska vinna 1 på 327 och vinsten är då 30 % av potten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *