Svenska lotto – en introduktion

Lotterier

Själva ordet lotto är italienskt och spelet är ett känt hasardspel sedan 1500 talet. Deltagarna spelade med insats på kort eller bräden med numrerade rutor där tal markeras för att sedan dras slumpmässigt. Spelet sägs även ha varit föregångare till bingo. I Sverige är lotto ett offentligt lotterispel där spelaren ska försöka gissa ett antal nummer som sedan dras slumpmässigt. Svenska Spels lotto är ett välkänt och omtyckt spel som startade redan 1980 och det var Tipstjänst som då drev det. Från början skulle spelaren pricka in sju nummer av 35 och vinst gavs för fem och sex rätta nummer men något senare introducerades tilläggsnummer. Tipstjänst ombildades till Svenska Spel och finns nu även online

En lottospelare ska välja 7 nummer i ett fält med 35 nummer samt, om man vill, jokernummer. Om man har minst 2 nummer rätt på jokern kan man vinna Drömvinsten. Dragningarna visas på Tv och sker med en tombola innehållande 35 kulor med olika nummer, där 7 ordinarie nummer dras slumpvis, samt 4 tilläggsnummer. För att vinna Drömvinsten måste man ha valt att spela joker på kupongen. Den största jackpottvinsten hitintills var 2013 med hela 237 miljoner kronor, vilket är otroligt mycket pengar. I dag erbjuder lottospelare mycket mer än bara själva lottospelet och man har möjlighet till fyra olika vinstchanser när man spelar.

Vinster på Lotto.

Man behöver inte få sju rätt för att vinna pengar. Den som får 6 rätt plus ett tilläggsnummer, vilket betyder att man har 6 rätt efter de 7 ordinarie numren dragits och lyckas få rätt på ett av tilläggsnumren, kan ge vinst på 10 000-tals kronor. Men vinst delas dessutom ut för 4 – 6 rätt. Vinsten beror alltid på hur många vinnare som finns per dragning, men man kan med stor sannolikhet säga att 6 rätt vanligen ger några tusen kronor, 5 rätt några hundra kronor och 4 rätt några tior. Vinsten kan även dubblas eller tredubblas i tilläggsspelet beroende på insats. För att kunna vinna måste givetvis lottoraden lämnas in före spelstopp för att vara giltigt.

Lotto kan ge spelaren fyra vinstchanser

När man spelar Sveriges lotto kan man ha hela fyra chanser att vinna. Man kan spela på Lotto 1 och 2, tilläggsspel och Drömvinsten. Sveriges lotto har två speldagar varje vecka med två dragningar, Lotto 1 och 2. Spelaren väljer om han eller hon vill spela endast Lotto 1 eller Lotto 1 och 2 samtidigt. För att spela måste man först välja 7 stycken nummer mellan 1 till 35 nummer i spelfälten. Man spelar med samma nummer på bägge dragningarna i Lotto 1 och 2. I dragningarna kommer 7 vanliga nummer och 4 tilläggsnummer att dras. Om spelarens 7 nummer motsvarar de 7 nummer som dragits för antingen Lotto 1 eller 2 vinner man en jackpott.

Lotto med tilläggsspel

Tilläggsspelet kan inte spelas fristående utan bara i kombination med Lotto. För den som väljer att spela lotto med ett tilläggsspel ges chansen att vinna dels i vinstnivåerna för själva tilläggsspelet plus chans att vinna Drömvinsten. För att kunna vinna Drömvinsten behöver man 7 rätt på det vanliga lottot plus minst 2 rätt på tilläggsspelet. Tilläggsspelet har en separat dragning med många vinstnivåer. I tilläggsdragningen ska man matcha raden i dragningen och skillnaden mot lottodragningen är att spelaren måste matcha dessa nummer i korrekt följd, framlänges eller baklänges. Alla vinster i tilläggsspelet är fasta och man kan som mest vinna hela 30 miljoner kronor på tilläggsspelet beroende på insatsen.

Fördelar med att spela lotto online

Lotto kan idag med fördel spelas online och lottospel erbjuds av flera svenska online casinon samt många operatörer som specialiserar sig på lotterier. Spelaren erbjuds ofta bonus eller gratisspel. De elektroniska kupongerna som man spelar med online fungerar exakt som fysiska kuponger förutom att man fyller i dem på nätet. Man fyller i de nummer man vill eller väljer en funktion som slumpar numren, man kan även välja att spela system. Det är enkelt och smidigt att spela lotto online, man kan prenumerera på lottorader samt får säkra och snabba utbetalningar direkt till bankkontot när man vinner. Det går utmärkt att spela lotto på mobilen och man behöver inte oroa sig över spelombudets öppettider.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *