Vikinglotto

Lotterier

Vikinglotto är ett spel som i Sverige finns hos Svenska Spel. Det är ett lotterispel som har funnits sen i mars 1993 och spelet är ett samarbete mellan flera olika länder. Spelbolag i Norden och Baltikum har samarbetat för att starta spelet och samarbetar fortfarande i arbetet med det. De länder som är med i spelet är de nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island och de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen. Sammanlagt deltar alltså åtta länder. De högsta vinsterna är gemensamma för alla länder, medan lägre vinster är nationella. De vinster som är gemensamma är den första gruppen där det gäller att ha sex nummer plus ett tilläggsnummer för att vinna och den andra gruppen där det är sex rätt som gäller för att få vinst.

Dragningarna sker en gång i veckan och det är Norsk Tipping, det norska spelbolaget, som utför dragningarna. Vill du vara med och spela kostar en rad 10 kronor om satsningen görs från Sverige. Lyckas du få alla rätt har du chans att vinna 35 miljoner euro. Den högsta vinsten är i form av en jackpott som börjar på 3 miljoner euro och sedan växer. Hamnar den på över 35 miljoner innan någon har vunnit den blir det stopp och resten av pengarna går då till prisgruppen under. Vinstplanen gjordes om i maj 2017 och sedan dess har det delats ut jackpottar på bland annat motsvarande nästan 348 miljoner kronor, drygt 341 miljoner kronor och drygt 219 miljoner kronor. Det finns även ett tilläggsspel som du kan satsa på. Tilläggsspelet heter Joker och dragningarna sker i samband med Vikinglottos vanliga dragningar.

Att välja nummer

Vikinglotto är ett lottospel. Det innebär att du precis som i andra lottospel satsar på ett visst antal nummer och något extranummer. När dragningen sker avgörs det om du har vunnit eftersom det är då du ser om de nummer du har satsat på finns bland de nummer som dras. I Vikinglotto ska du satsa på sex nummer och ett tilläggsnummer som kallas för Viking-nummer. Vid dragningen dras 48 olika nummer samt åtta Viking-nummer. Du kan välja vilka nummer du vill satsa på själv eller slumpa fram dem genom att välja Huxflux, vilket är en slumpfunktion. Vill du spela på Joker lägger du också till den satsningen innan du lämnar in dina rader. Även jokernumret kan väljas manuellt eller med hjälp av Huxflux. Det finns också färdiga paket med ett visst antal rader som du kan köpa.

Systemspel och dragning

Ytterligare ett alternativ finns för val av nummer, du kan nämligen välja att använda dig av systemspel. Då lämnar du in fler än sex nummer och ett tilläggsnummer och har genom det fler vinstchanser. Du är då med och spelar med alla olika kombinationer av de nummer som du lämnar in och får då betala för så många enkelrader det motsvarar. För att du ska ha en chans att vinna vid dragningen behöver du lämna in dina rader och det går att göra via nätet eller via ett spelombud som kan hittas i exempelvis tobaksaffärer eller stormarknader. Du anger då också om du bara vill vara med i nästa dragning eller hur många veckor du vill spela med samma nummer. När du har betalat och dina rader registrerats är du med och har en chans vid dragningen.

Vilka är vinstchanserna?

Chansen att få den högsta vinsten, jackpotten som kan bli upp till 35 miljoner euro, är 1 på 98 172 096 spelade rader. Då ska du ha sex rätt och ett tilläggsnummer rätt. Nästa vinstnivå är på sex rätt och chansen till en sådan vinst är 1 på 14 024 585 spelade rader. Chansen att du ska få fem rätt är 1 på 48 696. Chansen att få fyra rätt är en på 950 och chansen att få tre rätt är 1 på 53 spelade rader. Den generella chansen att vinna är 1 på 51 spelade rader. Eftersom chansen är mycket större att du ska vinna ju färre rätt du har är också vinsterna vid färre rätt betydligt lägre. Det är de två högsta vinstnivåerna som ger de riktigt höga vinsterna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *